A dopping is győztes téma lett az NTDK-n
2018. május 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Április 27-én immár 23. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Tudományos Diákkonferenciát (NTDK) a Testnevelési Egyetem. A rendezvény szép sikert aratott, minden úgy történt, ahogyan a TDK vezetősége és a szervezőbizottság eltervezte. Összefoglalónkban a négy szekció győztesei közül egy páros, Kiss Veronika és Taylor Esther is megszólal. 
 
Számos érdekes előadást hallhattak az érdeklődők, a külföldről érkezett előadók is valósággal lebilincselték a közönséget. A két előadás a következő volt: Dr. Karsten Froberg, University of Southern Denmark, Odense: The importance of physical activity in children and young people és Prof. Ines Drenjancevic, Faculty of Medicine Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek: The effect of n-3 PUFA supplementation on physical performance and microvascular function.
 
A TDK-s hallgatók angol nyelven kimagasló színvonalú előadásokat tartottak, volt lehetőségük megvitatni a különböző témákat, majd pedig a fiatalok az oktatókkal, mentorokkal és külföldi TDK-sokkal beszélgettek el jó hangulatban.
 
„Rendkívül nehéz dolga volt a zsűrinek az első, a második és a harmadik hely eldöntése kapcsán, mert ragyogó előadásokkal rukkoltak ki a fiatalok. A rendezvény sikerére, népszerűségére jellemző, hogy még az eredményhirdetéskor is rengetegen voltak, pedig akkor már jócskán délután volt és péntek! Rendkívül biztató a jövőre nézve, hogy ennyi tehetséges fiatalunk van, akiknek fontos a kutatás” – mondta érdeklődésünkre dr. Koller Ákos, egyetemünk professzora.
 
Az NTDK győzetese a doppingról adott elő
 
Koller Ákos professzor és Dr. Hab. Jerzy Kosiewicz között Kiss Veronika és Taylor Esther egy-egy oklevéllel a kezében az NTDK eredményhirdetése után

Mi most hallgatói szempontból is megpróbálunk rávilágítani a verseny lényegére, a motivációkra és a felkészülésre. Ezért egy párosinterjú következik a négy szekció közül a „Social Science and Sport” szekcióban első helyezett Kiss Veronika, Taylor Ester párossal, akik így értékelték az NTDK-n szerzett benyomásaikat.

- Gratulálunk! Miről szólt az előadásotok és hogy jött az ötlet?

- (T.E.) Vera ötlete volt a dopping téma – kezdi Taylor Esther.  – Attitudes towards doping volt a címe az előadásnak, én csak csapódtam hozzá. Viccet félretéve: Nem volt veszíteni valónk egy nemzetközi megmérettetésen, gondoltuk, megpróbáljuk és egész jól sikerült.

- (K.V.) Már másodévesként szerettem volna indulni a házi fordulón, de nagyon kapkodós lett volna, ezért akkor elengedtem a részvételt. Az eltelt egy év jót tett a témánknak, sok új információ és esemény történt ez idő alatt. Azért ez a téma volt a fejemben, mert mindenképpen olyat szerettem volna, amihez mindenki hozzá tud szólni, nem csak a társadalom egy kis része.

- Voltak segítőitek a kutatásban? Hogyan készültetek és mivel ez egy verseny, volt-e taktikai megfontolásotok?

- (T.E.) Fantasztikus konzulenseink voltak, az elsőtől az utolsó mondatig velünk voltak, mindenben segítettek, amiben csak tudtak. Jártunk mindhárom konzulensünk irodájában hetente többször egyeztetni. Emellett fontos volt, hogy sikerült részt vennünk a felkészülés alatt Tiszeker Ágnesnek, a MACS elnökének egyik előadásán is, ott szintén hasznos információkra tettünk szert. Én vittem az angol vonalát az előadásnak, Vera a statisztikai, meg elemzős dolgokat kezelte, az ötletelés része pedig közös munka volt. A taktika leginkább az volt, amit már Vera is említett, hogy olyan legyen az előadásunk, ami sokakat érdekelhet, mert nem csak egy adott sportág jelenik meg benne.

- Szerintetek a jó témaválasztás hozta a sikert?

- (K.V.) Igen, szerintünk ez volt az egyik oka a jó eredményünknek. A másik, hogy a több irányból is bebiztosítottuk magunkat. Benczeinleitner Ottó tanár úrtól indultunk, mint sportági referens, általa csatlakozott Tóth László a pszichológiát és a tudományos kutatást képviselve. Ahhoz pedig, hogy legyenek színes példák és ne keressen meg minket senki egy bírósági perrel az előadás után az elhangzottak miatt, Mezei Dániel segítsége is kellett. Az ő támogatásuk és szakmai tudásuk nélkül nem értük volna el ezt a sikert, úgy gondolom.

- Végül, de nem utolsó sorban: Élveztétek a napot?

- (T.E.)  Nagyon! Szerencsére a saját egyetemünk rendezte a versenyt, így sokan érkeztek bennünket támogatni. Ott voltak sokan a szaktársaink és a tanáraink közül és közben mi is érdekes előadásokat tudtunk meghallgatni.

- (K.V.) Azért izgultam, bevallom. Pedig Esther beszélt, mert neki anyanyelvi szintű az angolja. Összességében nagy élményként éltem meg ezt a napot.

A további kategóriagyőztesek:

  • Research on Sport Management - Világi Kristóf (Testnevelési Egyetem): SAUS Hungary - Mapping the Hungarian sport analytics and sport IT level, creating a development plan to apply sport analitycs 
  • Biomechanics and Health Science in Sport - Christian Wester (Department of Sports Science and Clinical Biomechanics, Odense, Denmark): Development and Validation of a Questionnaire to Assess Leisure Time Screen-based Media Use in Children 
  • Physiology in Sport Science - Bakonyi Péter (Testnevelési Egyetem): The effects of blood flow restriction training on the genetic markers of thigh extensor muscle

Minden résztvevőnek és helyezettnek gratulálunk!

Természetesen jövőre is lesz Tudományos Diákkonferencia a Testnevelési Egyetemen, akkor az Országos TDK testnevelés és sport szekciójának ad majd otthont reményeink szerint immár az új campusunk.
 
„Óriási esemény lesz az is, négyszáz-ötszáz hallgató érkezésére számítunk” – tette hozzá ezzel kapcsolatban Koller Ákos, aki ezúton is köszöni a fiatal rendező gárdának a nagyszerű szervezést és az egyetem vezetésének anyagi támogatását.
 
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!