Creating a Level Playing Field - zárókonferencia
2012. április 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Március 21. és 23. között rendezték meg Helsinkiben a Creating a Level Playing Field projekt zárókonferenciáját. Az Európai Bizottság által a sport területén kiírt ún. Előkészítő intézkedések pályázati kiírásban, a társadalmi befogadás terén nyertes projekt konzorciumvezetője az Európai Nem Kormányzati Sportszervezet, melynek központja a finn fővárosban van, így esett a szervezők választása az északi helyszínre. Karunkat a projektben a kezdetektől részt vevő dr. Dóczi Tamás, a Társadalomtudományi Tanszék adjunktusa, valamint Bardocz-Bencsik Mariann képviselte a Stratégiai és Nemzetközi Igazgatóságról.

Creating a Level Playing Field - zárókonferencia

A konferencia első napján egy koordinátori találkozóra került sor, melyen a projekt adminisztrációjával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tartottak tájékoztatót a projektvezetők, illetve az eredmények széleskörű terjesztésének stratégiájáról zajlott egyeztetés a partnerek közreműködésével.

Creating a Level Playing Field - zárókonferencia

A második nap délelőttjén, prezentáció keretében került sor annak a füzetnek a bemutatására, mely a másfél éves projekt legkézzelfoghatóbb eredménye. A szerzők között ott van dr. Dóczi Tamás is, aki nagy részt vállalt a majd’ ötven oldalas tanulmány elkészítésében. A migránsok és etnikai kisebbségek sportbeli társadalmi integrációjáról szóló könyvecskét 9500 példányban nyomtatták ki, melyből néhány száz karunkra is el fog jutni. Az előadást dr. Dóczi Tamás, Hanna-Mari Maijala (FIN), valamint Zeno Nols (BEL) tartotta a projektben részt vevő partnerszervezetek képviselőinek. Ezután sor került egy ötletbörzére, melynek keretében a résztvevők prezentációkkal, poszterekkel, szórólapokkal mutathatták be saját országukban, szervezetükben működő gyakorlatokat a sporton keresztüli társadalmi befogadás terén. Bardocz-Bencsik Mariann a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Real Madrid Alapítvány közösen működtetett szociális sportiskoláját mutatta be. A délután folyamán Marc Theeboom, a Vrije Universiteit Brussels professzora, az elemző csapat negyedik tagja rövid előadás segítségével készítette elő azt a munkát, amelynek keretében azután a kutatók vezetésével négy kisebb csoportban dolgoztak a résztvevők a másnapi, európai uniós döntéshozóknak szóló ajánlások megfogalmazásán.

Creating a Level Playing Field - zárókonferencia

A zárónapi előadáson jelen volt többek között Bart Ooijen, aki az Európai Bizottság Sport részlegétől érkezett, hogy személyesen hallgassa meg a projekt eredményeit. Szintén tiszteletét tette a finn kormány sportért felelős minisztériumának államtitkára is, valamint az ENGSO elnökasszonya, Birgitta Kervinen és számos meghívott szakmabeli is. A kötet, illetve az ajánlások ismertetése után egy panelbeszélgetésre is sor került a várható eredményekről és a további teendőkről. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint a projekt számos lehetséges fejlődési irányt megnyitott, de az igazi munka a projekt lezárását követően vár rájuk.

A cikkben említett füzetet innen tölthetik le. >>>

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!