Felhívás "A fair play ereje" című konferencián való részvételre
2014. február 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Együttműködés és versengés a fair play szellemében: ez a sport lényege, de több is ennél: a demokrácia, a közbizalom éltető eleme.  A fair play szellemének megerősítése a sportban, a felsőoktatásban és a társadalomban a legfontosabb közös ügyünk és kötelességünk.

Ezért a TF Társadalomtudományi Tanszéke, a Magyar Fair Play Bizottság és az MSTT EU Szakbizottsága két részes konferencia sorozatot indított a 2013/14-es tanévben.

Az első rész a 2013. novemberében lezajlott videokonferencia volt, amely jeles fair play díjas sportolók, neves sportszakemberek, a fair play témáját kutató oktatók s hallgatók részvételével körvonalazta a fair play értékvilágát, gyakorlati érvényesítésének fő problémáit.

A második rész: A fair play ereje társadalomtudományi konferencia 2014. március 28-án. A konferenciára elsősorban a témához kapcsolódó sporttudományos előadásokat várunk a következő témakörökben - történettudomány, szociológia, filozófia, politológia, pszichológia, pedagógia, gazdaságtudomány - és egyéb releváns tudományterületekről. "Fair play történetek" címmel külön szekcióban biztosítunk lehetőséget sportolók, testnevelők, edzők számára a fair play szellemét megtestesítő tapasztalatok, élmények megosztására, illetve a fair play érvényesítésével kapcsolatos problémák felvetésére.

Az előadások időtartama 15 perc. Az absztrakt terjedelme 800-1200 leütés. Az absztraktokat kérjük elküldeni 2014. február 28-ig a dajkane@tf.hu email címre.

A konferencia szervezői tervezik az elhangzott előadások tanulmánykötetben való megjelentetését.

Gondolatébresztő kérdések

  • Mit jelent az egyenlőség a sportban?
  • Különbözik-e a fair play az egyéni és csapatsportágakban?
  • Vajon mindig összeegyeztethetetlen a bunda a fair play szellemével?
  • Mennyire függetleníthető a sportban megjelenő fair play a társadalmi fair playtől?
  • Mennyire függetleníthető egy sportoló fair játéka a sportágában általános fair play szellemtől?
  • Hogyan adható át a fair szellemiség a fiatal nemzedéknek?
  • Milyen gyakorlati problémákat vet fel e fogalom a nevelésben és az oktatásban?
  • Milyen hatással lesz az új doppingellenes stratégia a sportra?
  • Hogyan hatnak a sportfogadások a fair play-re?

Reméljük, hogy a konferenciasorozat felkeltette érdeklődését, s részt vesz a közös munkában, amelynek célja: minden oldalról megmutatni és kibontakoztatni a fair play erejét.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!