Szép számú érdeklődőt vonzott a Kutatók Éjszakája
2014. szeptember 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egyetemünk az idei évben is megtartotta a "Kutatók Éjszakája" rendezvényhez kapcsolódó előadásait.

Fél hattól kezdve kezdett gyülekezni a hallgatóság a Hepp Ferenc teremben, ami 6 órára már szinte meg is telt. A közönség nagy várakozással nézett az est elé.

A Sporttudományi Kutató Intézet képviseletében Radák Zsolt professzor nyitotta meg az előadások sorát, aki rövid tudománytörténeti előadásában a fiatal kutatókat arra buzdította, hogy legyenek érdeklődőek és kétkedőek. A kíváncsiság, a megismerés igénye elengedhetetlen a kutató munkájában.

Ezt követően az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék 3 orvos professzora folytatta a sort.

Tóth Miklós professzor a "Mozgás, mint a leghatékonyabb gyógyszer" c. előadásában elmondta, hogy a heveny fertőző és a vérzéses betegségek kivételével minden betegség terápiájában hatékony gyógyszer a mozgás. Kutatócsoportja az elmúlt évben több mint 3000 főt mért fel, és ennek előzetes eredményeit és a külföldi, ezzel kapcsolatos eredményeket és gyakorlatot mutatta be.

Pavlik Gábor professzor az edzett szív, a hirtelen halál témakörében mutatta be azokat az eredményeket, amely kutatócsoportja több évtizeden keresztül végzett vizsgálatainak összegzése. Az eredményekből levont gyakorlati végkövetkeztetések rámutattak a fiatalok sporttevékenységének jelentőségére.

A Tanszék következő professzora Berkes István tanár úr a regeneráció jelentőségéről és hatékonyságáról tartott nagy sikerű előadást. Elmondta, hogy csak olyan eszközök használata célszerű, amelyek eredményességét kutatási eredmények igazolták. Nem érdemes a divathullám eszközeit - bizonyított eredmények hiányában - használni még akkor sem, ha a placebo hatás megfigyelhető ezekben az esetekben. A terhelés pihenés aránya és minősége is fontos faktora a későbbi teljesítménynek.

Az előadások után a jelenlevők kérdéseket tehettek fel a témákkal kapcsolatban, amelyre az előadók kimerítő válaszokat adtak.

Az érdekes és sikeres este után bizton állítom, hogy mindenki azt gondolta: jövőre ismét itt leszünk!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!