Beszámoló külföldi szakmai gyakorlatról
2016. április 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem és az Ulm-i Sportorvosi és Rehabilitációs Intézet (Universitätsklinikum Ulm Sektion Sport-und Rehabilitationsmedizin) több éves együttműködésének keretében közel egy évet tölthettem el a prof. Dr Jürgen Steinacker által vezetett klinikán Németországban.

Beszámoló külföldi szakmai gyakorlatról (Trájer Emese)

Professzor úr, aki Egyetemünk díszdoktora (2012) szoros kapcsolatot ápol a Magyar Evezős Szövetséggel és a Magyar Olimpiai Bizottsággal is. A több éves együttműködés keretében a két Intézet közös projektekben dolgozik együtt, többek között a spiroergometria és a nagy felbontású molekuláris elemzés területén. Az együttműködés részeként nyílt lehetőségem a Testnevelési Egyetem és Tóth Miklós témavezetőm támogatásával, mint PhD hallgató betekinteni egy nyugat-európai intézet életébe és megismerni egy más munkastílust a szakmai gyakorlatom ideje alatt.

Az Ulm-i Egyetem Sport és Rehabilitációs Intézete mind Baden-Württemberg tartománynak, mind a Német Olimpiai Szövetségnek hivatalos kutató és vizsgálati központja. Ennek megfelelően látja el a tartományi válogatott sportolók sportorvosi és terhelésdiagnosztikai vizsgálatát. Többek között ez az intézmény gondoskodik a Német Felnőtt Egypárevezős, a Német U19-es Evezős Válogatott, a Tauberbischofsheim Olimpiaközponthoz tartozó tartományi válogatott vívói, az FC Heidenheim felnőtt és utánpótlás csapatának labdarúgói, a Württemberg tartomány válogatott szintű úszói, többpróbázó atlétái és birkózói sporttudományi ellenőrzéséről, sportorvosi felügyeletéről.

Az egy éves gyakorlati időm alatt rendszeres résztvevője voltam a specifikus pályavizsgálatoknak, ahol nagyon hasznos gyakorlati tapasztalatra tettem szert (sportágspecifikus pályatesztek szervezése, laktát mérés, eredmények kiértékelése, testösszetétel mérés, kardiológiai és légzésfunkciós vizsgálatok). Betekintést nyerhettem a városban rendezett sportesemények alkalmával nyújtott teljesítménydiagnosztikai felmérések és sportorvosi tanácsadás során egy fejlett sporttudománnyal rendelkező kutatócsoport munkájába.

Az Intézet rendelkezik saját molekulárbiológiai laboratóriummal, így lehetőségem volt néhány laboratóriumi eljárás, úgy mint az ELISA, Western blot immunanalitikai módszerek megismerésére, illetve számos esetben asszisztálni izombiopsziás vizsgálatoknál.

A Sportorvosi Ambulancia részlegén eltöltött idő alatt általános és speciális ellátást, illetve sportkardiológiai rutinvizsgálatok lebonyolítását sajátíthattam el elsősorban szív-és onkológiai betegek, valamint “hobby sportolók” mérései alkalmával. Külön részt képeztek az aktuális tudományos kutatások megismerése és az ezekben való részvétel, mint például “Túledzettség Szindróma”; a “Capture” kutatás, ahol Mamma-Ca, azaz emlőkarcinóma terápián részt vevő pácienseket vizsgálnak; a “BIJOU” kutatás, mely során a sport, mint tumor prevenció hatását vizsgálják BRCA gén-mutációval rendelkező pácienseknél (BRCA1 és BRCA2 génekben fellépő mutáció felelős a familiáris, örökletes emlőkarcinomáért); az EINSTEIN kutatás, ahol a sport anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálják a vázizomban neuro-degeneratív megbetegedéseknél, úgy mint Huntington-kór, illetve ALS (amyotrophic lateral sclerosis). Valamint a saját doktori munkám részét képező LEILA kutatás, mely során a rendszeres sport teljesítményre és életminőségre gyakorolt hatását vizsgáljuk vesetranszplantált betegeknél.

Az Ambuláns Rehabilitáció, vagy Sportrehabilitáció egy különleges részét képezi az Intézet munkájának. Az itt kezelt betegek kardiológiai, onkológiai, pulmonológiai indikációval rendelkeznek vagy anyagcserezavarban szenvednek. A hét 5 napján napi 5 órában zajlanak a kezelések és az edzések, melynek során az általános egészségi állapot-, a terhelhetőség és az életminőség javítását, a mindennapi életbe és a munkába történő gyors visszatérést, az adott betegség ismereteinek elmélyítését, a vészhelyzetek kezelését, a rizikótényezők csökkentésének módszerének elsajátítását, az önvizsgálat technikai megtanítását, relaxációs terápia elsajátítását, testtudat és testérzékelés tanítását tűzik ki célul.

A fent említett munkaterületeken túl, lehetőségem volt az akut fázisban lévő onkológiai betegek sportterápiájába is betekinteni. Az ulmi Universitätsklinikum kórházi, “fekvő beteg” részlegén egyes onkológiai páciensek számára a Sportmedizin munkatársai személyre szabott sportterápiás kezelést nyújtanak. A terápiák során többek között koordináció, testérzékelés-testtudat javítását fejlesztő gyakorlatokat végeznek a betegek, illetve a Németországban fejlesztett és nagy népszerűségnek örvendő Life Kinetik elnevezésű újszerű komplex edzésformát alkalmazzák. Utóbbi egy tudományosan kifejlesztett, összetett edzésmódszer, mely egyszerre gyakorol koordinatív, kognitív és vizuális hatást a szervezetre, ezzel az érzékelés+agymunka+mozgás=nagyobb teljesítmény képletet alkalmazva.

A Duna, hasonlóan Budapesthez, átszeli a várost és kiváló lehetőséget teremt az evezős sport gyakorlására. Ezt ki is használják a Sportorvosi Intézet munkatársai az onkológiai páciensek utógondozásában. Egyik programként heti egy alkalommal 2 x 1 órás evezős edzést tartanak a résztvevők számára, melyben 2015 szeptembere óta magam is részt vehettem. “Rudern gegen Krebs” (Evezéssel a rák ellen) címmel évente Németország számos városában, többek között Ulmban is, jótékonysági Regattát szerveznek, ahol egyrészt a sport rák elleni küzdelmében való szerepére hívják fel a figyelmet, valamint a a befolyt összegből a Rák ellenes Alapítvány további eseményeket, kutatásokat támogat.

Az Ulmban eltöltött időszak alatt nagyon sok tapasztalatot szereztem a sporttudomány, a sportrehabilitáció modern, szervezett világában és reményeim szerint a jövőben is folytatni tudjuk az intézmények között kialakult és már eddig is kiválóan működő szakmai és emberi kapcsolatokat.

Trájer Emese egyetemi tanársegéd (Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék)

[nggallery id=301]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!