TF Reggeli az európai uniós rendezvények jegyében
2011. március 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF Reggelik sorozat legutóbbi állomásán, március 4-én két európai uniós rendezvény történéseit boncolgattuk a TF-en szendvicsek és kávé mellett. Mint arról korábban beszámoltunk, két kiemelkedően fontos uniós rendezvény került megrendezésre február végén Magyarországon: 21-én és 22-én az európai Sportfórumnak adott otthont Budapest, míg 22-én és 23-án Gödöllőn tartottak megbeszélést az EU sportminiszterei informális találkozó keretében.

A két eseményről beszélgettünk a Reggelin, ahol jelen volt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium két EU-s és nemzetközi ügyek szakértője, Göntér Krisztina és Veress Réka is.

Az esemény házigazdája és moderátora Dr. Kozsla Tibor, a TF stratégiai és nemzetközi igazgatója volt, aki maga is részt vett a Sportfórumon.

A Reggeli első részében az uniós pályázati rendszerről esett szó. Sportos témában előkészítő intézkedésekként meghirdetett pályázatokra lehetett jelentkezni, és sok nyertes projektben magyar partner is dolgozik. Szó esett arról, hogy miért nem a magyar partner egyik projektnek sem a koordinátora, azaz az egészet összefogó, szervező intézménye. Veress Réka türelemre intett minket, és mint mondta, jó esély van arra, hogy idővel, amikor már rengeteg projektben részt véve megismerjük ezeknek a működését, saját koordinációjú projektekben is kezdhetünk gondolkozni. Ezt a magyar pályázókra vonatkozó megállapítást bátran értelmezhetjük a TF szintjén is, hiszen nagyon is sok projektben részt vesz intézményünk partnerként, azonban tényleg nem volt még TF-es koordinációjú program. Hogy mennyire aktív a TF, arra Kozsla Tibor szolgált remek példával: a kettős karrier témakörében futó AthletesToBusiness projekt zárókonferenciája épp a TF-en lesz március 29-én és 30-án.

Az álmok valóra váltásához azonban nem szabad megfeledkezünk néhány nagyon fontos uniós alapelvről, mely az integráció lényegét képezi, és mindig a szemünk előtt kell, hogy lebegjen, bármilyen projektben is gondolkozunk. Göntér Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy az unió soha nem valósít tisztán nemzeti programokat, mindig kell, hogy a program uniós célok megvalósítását szolgálja. Farkas Péter, az egyetemen európai uniós ismereteket oktató docens is alátámasztotta ezt. A résztvevők több hozzászólásban is jelezték, hogy együttműködésben, partnerségek keresésében van a jövő az uniós támogatásokra vágyók számára.

Szintén fontossá válik a 2013-14-es periódusban, hogy megtaláljuk a sporttal határos területek pályázati kiírásait, melyekbe beleférhetnek a sporttal foglalkozó szervezetek is. Mindez azért fontos, mert az időszakban nem lesznek sportpályázatok, így például az egészségmegőrzés és a turizmus területéről lesz lehetőségünk uniós támogatásra.

A Reggeli szakmai színvonalát Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség alelnöke is növelte. A Sportfórumon is felszólalt sportvezető remek ötletét mind az európai rendezvény, mint a TF Reggeli közönsége értékelte. Szerinte a Lifelong Learning – az egész életen át tartó tanulás – szófordulatának analógiájára használhatnánk a Lifelong Sport – avagy az egész életen át tartó sportolás – fogalmát.

A Reggeli nagyszerű hangulatban, három és fél órán keresztül tartott, melynek egyetlen hátránya az volt, hogy a rengeteg értékes hozzászólás miatt időnként el-eltértünk az eredetileg tárgyalni kívánt pontoktól. Legközelebb erre is figyelünk, és akár a TF Reggelik sűrűbb megrendezésével, akár a – szintén ötletként elhangzott – Magyar Sportfórumon strukturáltabban beszélgetünk majd a sport aktuális kérdéseiről.

Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=99]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!