Esküt tett a Nápolyba utazó Universiade-csapat
2019. június 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Esküt tett a 30. nyári Universiadéra utazó magyar csapat. A július 3. és 14. között Nápolyban megrendezésre kerülő egyetemisták és főiskolások olimpiáján 21 egyetem 105 sportolója képviseli a magyar színeket, a legnagyobb számban, 10 résztvevővel a TFSE sportolói.

„Nem kis erőfeszítést jelent és követel a sport és a szellem egyidejű edzése. Az itt összegyűlt fiatalok magas szinten űzik mindkettőt, Önök egyszerre képesek mindkét területen helytállni" – mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd kiemelte, hogy egyre több ország vesz részt az Universiadén, ami jelzi az esemény rangját.

Az Universiadéra a magyar csapat tagjait 34 felsőoktatási intézmény – közte 21 magyarországi – delegálja.

A legtöbben a Testnevelési Egyetemet (TE) képviselik. Név szerint, a legutolsó adatok szerint: Tóth Krisztián (judo, 90 kg), Végvári Martin (judo, 73 kg), Bach Boglárka (kosárlabda), Kováts Gabriella (kosárlabda), Pigniczki Fanni (RG), Al-Salty Dália (torna), Kutasi Máté (úszás), Bellovicz Gábor (tőr egyéni és csapat), Kövesdi Vivien (vízilabda), Kuna Szonja (vízilabda). 

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora kiemelte, hogy az Universiade az egyetemi sport különleges ünnepe, az olimpia előszobája és a Testnevelési Egyetem számára kiemelten fontos esemény. Az eskütételen részt vett Dr. Sterbenz Tamás, a TE általános rektorhelyettese is.

Esküt tett a Nápolyba utazó Universiade csapat

Fotó: Ilyés Tibor, MTI

Az Universiádén 160 fős magyar delegáció képviseli Magyarországot. Az eseményen négy csapat is részt vesz (a férfi és női vízilabda, női kosár- és röplabda). Érdekesség, hogy röplabdacsapat, az 1965-ös budapesti Universiade óta először indul az egyetemisták olimpiájának is nevezett viadalon.

Az eskü szövegét Bleicher Réka röplabdázó mondta el a versenyzők és a bírók előtt.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetője emlékeztetett arra, hogy az egykori magyar Universiade-résztvevők közül később többen lettek élsportolók, olimpiai és világbajnoki érmesek, illetve sportvezetők. Felidézte, hogy az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták és főiskolások olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd.

Esküt tett a Nápolyba utazó Universiade-csapat

Fotó: Ilyés Tibor, MTI

Az esemény zárásaként Szabó Tünde adta át a csapatzászlót Kiss Ádám delegációvezetőnek, majd Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára megtartotta a csapateligazító értekezletet. Az esemény állófogadással zárult.

A Nyári Universiade a világ második legnagyobb multisport eseménye, sportszakmai értéke alapján a Global Sports Impact (GSI) Events Index ranglistájában 2017-ben a 2. legtöbb pontszámot kapott sportesemény volt a Nyári Universiade Tajpejben.  (Az 1. a londoni atlétikai világbajnokság,  a 3. pedig a budapesti vizes világbajnokság volt.)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!