Fair Play Kongresszus a Testnevelési Egyetemen
2019. szeptember 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 11. és 13. között Fair Play Napokat tartottak Budapesten, amelynek keretén belül Fair Play Kongresszusnak adott otthont a Testnevelési Egyetem. A Nemzetközi Fair Play Bizottság régóta jó kapcsolat ápol a Társadalomtudományi Tanszékkel, több közös rendezvényük volt már.

Az ülést Dr. Farkas Péter docens vezette le, aki Dr. Szikora Katalin tanárnővel együtt a Tudományos Bizottság tagja. Az eseményt Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor nyitotta meg, aki beszédében örömét fejezte ki, hogy az Athén terem ilyen illusztris eseménynek a helyszíne. Elmondta, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fektet a tisztességes játék és sport, a fair play oktatására. Ezután Christian Hinterberger, az Európai Fair Play Mozgalom (EFPM) elnöke, majd Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke köszöntötte a fennállása 25. évét ünneplő mozgalom több országot és kontinenst képviselő közösségét.

Fair Play Kongresszus a Testnevelési Egyetemen

Fotó: EFPM (Európai Fair Play Mozgalom)

Manfred Lämmer, az EFPM tiszteletbeli tagja felvázolta a 10 pontot, amelyekben a Fair Play jövőjét látja, illetve a célokat, amelyekkel elsősorban a tisztességes sport jövőjét kívánják biztosítani. Dr. Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója két rövidebb előadást tartott, a Fair Play jövőjét jogi érveket felsorakoztatva közelítve meg. Végül Dr. Killyén András történeti áttekintést adott a Borsafürdőn a második világháború előtti időszakra tervezett téli olimpia meghiúsulásáról.

Fair Play Kongresszus a Testnevelési Egyetemen

Fotó: EFPM (Európai Fair Play Mozgalom)

A kávészünetet után kisebb csoportokban tárgyalták meg és finomították az említett 10 pontot Steve Town, a CFPM Tudományos Bizottságának elnökének felvezetésével. A program a csoportokban végzett munka összegzésével ért véget.

A kongresszus idején érkezett meg a The Strength of Fair Play angol nyelvű kötet a nyomdából, amely a Testnevelési Egyetem és a Nemzetközi Fair Play Bizottság kiadásában, a Társadalomtudományi Tanszék gondozásában, illetve Dr. Farkas Péter és Dr. Vermes Katalin szerkesztésében jelent meg, és amelyet a kongresszus minden résztvevője megkapott ajándékba.

A Fair Play Napok további eseményeit a budapesti Városházán rendezték meg.

Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina, Kamler János

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!