Németh Lajos: Okos döntés született
2020. április 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A koronavírus-járvány miatt a Magyar Röplabda Szövetség is befejezettnek nyilvánította a 2019–2020-as bajnoki idényt. Németh Lajossal, a női válogatott korábbi szövetségi kapitányával, a TFSE elnökével beszélgettünk a kialakult helyzetről és annak következményeiről.

A szövetség döntése előtt a Szappanos Máté vezette férfigárdánk az NB II Nyugati csoportjának hat csapatot felvonultató rájátszásában a 4. helyen állt, míg a görög Leonidasz Gaitakanisz edzette női együttesünk az NB I alapszakaszában, tizennyolc fordulót követően szintén a negyedik helyről várta a folytatást – mindhiába.

„A Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagjaként és a szakmai kollégium vezetőjeként részt vettem a döntéshozatalban – indította a beszélgetést a szakember. – A szakmai kollégium a kezdetektől fogva azon az állásponton volt, hogy a szövetség rekessze be a küzdelmeket. Miután a kormány úgy határozott, hogy határozatlan ideig meghosszabbítja a kijárási korlátozást, az elnökség egyhangúlag elfogadta a javaslatot a bajnokságok befejezésére. Igyekeztünk a lehető legészszerűbben és igazságosan eljárni, hogy senki érdeke ne sérüljön, ami ilyen helyzetben lehetetlen. Ami a kupaindulókat érinti, a nemzetközi szövetség, a CEV szerencsére szabad kezet adott a tagországoknak, amelyek szabadon eldönthetik, mely csapatok léphetnek ki a nemzetközi porondra a következő idényben. Az esetleges kiesőkről és a feljutókról még folyik az »állapotfelmérés«, a honi szövetség főtitkára jelenleg is egyeztet az érintettekkel”.

Ez a döntés – mármint a kupaindulásra és a kiesésre vonatkozó – egyik TFSE-s csapatunkat sem érinti. Női együttesünk előkelő pozícióból várta a folytatást az NB I-ben és összességében büszkén mondhatjuk, a női alakulat erős középcsapattá vált az idei csonka szezonban. Ami az NB II Nyugati B-csoportjában szereplő fiúkat illeti: csak az induláskor derült ki, milyen erős a pontvadászat. Főként a Kistextnek és a Dágnak akadt számos játékosa, aki korábban neves NB I-es csapatokban ütötte a labdát.

Visszatérve a bajnokságok zárására, Németh Lajos leszögezte: a döntéskor sportszakmai és egészségügyi szempontokat is mérlegeltek. Egyfelől figyelembe kellett venniük, hogy a leállás miatt a profi csapatok idegenlégiósai már visszatértek hazájukba, így számos extraligás csapat nem a legerősebb összeállításában tudta volna folytatni a pontvadászatot. Másfelől a hosszú kihagyást követően veszélyes lenne folytatni a bajnokságokat, hiszen a játékosok ilyenkor sokkal sérülékenyebbek.

Németh Lajos: Okos döntés született

Németh Lajos (j), a TFSE elnöke (forrás: Szent Benedek-Balatonfüred Röplabda Akadémia)

Végezetül szem előtt kellett tartaniuk a fertőzés terjedésének kockázatát is. A 2019–2020-as idénynek vége, érdemes tehát azt számba venni, mire számítsunk a jövőben!

„Bár ebben a pillanatban nehéz lenne megjósolni, csapataink milyen összetételben lépnek majd parkettre a következő idényben, jó hír, hogy a tárgyalásoknak köszönhetően a TFSE röplabdacsapatainak kerete nem változik jelentős mértékben. A férfiaknál továbbra is szándékunk, hogy a csapat szerezze meg az NB I-be jutás lehetőségét jelentő osztályozó helyek valamelyikét, míg a lányoknál az első vagy a második hely elérését tűztük ki célul, ami azt jelentené, hogy rájátszásban vehetnének részt az Extraligába jutásért” – vélekedett a szakember.

Németh Lajos szerint a pandémia a magyar profi röplabdacsapatokat is érzékenyen érintheti. A szakember úgy fogalmazott, a látványcsapatsportágak központi és a magánszektorból érkező támogatása – így a röplabdáé is – vélhetően csökkeni fog a jövőben.

„Ebben a tekintetben szerencsés helyzetben vagyunk – folytatta a TFSE elnöke. – Röplabdacsapatainkban ugyanis nagyrészt amatőr játékosok szerepelnek, akik a TF és más egyetemek hallgatóiból állnak össze. Ők tanulás mellett vállalták, hogy a sportban is a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Más kérdés, hogy ellenfeleink – akiknél több a profi sportoló – miképpen alkalmazkodnak majd a megváltozott gazdasági környezethez. Annyi biztos: a röplabda népszerűsége nálunk is töretlen, és ha meg tudnánk szólítani a fiatalabb korosztály tagjait is, még többen űzhetnék a sportágat. Ehhez olyan programot kellene kidolgoznunk, amely vonzó lehet a hallgatóknak” – fejezte be az értékelést Németh Lajos.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!