Közel 1400 résztvevő a FISU Forumon!
2020. augusztus 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Augusztus 12-én, szerdán a Testnevelési Egyetemen kezdődik a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) első online kiterjesztésű hallgatói világfóruma, amely rekordszámú közönség részvételével zajlik három napon át. Egy nappal a történelmi esemény előtt a Forum szervezőbizottságának vezetője, Mezei Dániel beszélt az előkészületekről és a várakozásairól.

konferencia

Hathetes, roppant rövid és intenzív előkészület után szerdán közép-európai idő szerint 13 órakor a nyitóünnepséggel kezdődik a 2020 FISU World Forum, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt rendkívül jól előkészített digitális platformon követhetnek a résztvevők, illetve, ahogy korábban megírtuk az első 90 percet a Sport TV is közvetíti, mint kiderült, a Sport1 televízió.  

A részvétel regisztrációhoz kötött, és jelen állás szerint a 174 tagországot tömörítő FISU több mint 100 tagországából – ha minden kedvezően alakul – közel 1400 résztvevő élvezheti három napon át a szakmai előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, továbbá a kikapcsolódást szolgáló kvízkérdéseket és gamification játékokat.

A nyitóünnepség előtt beszédet mond Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Oleg Matyisin, a FISU elnökeDr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Sportért felelős államtitkára, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora.  

A fórum szervezőbizottsága már a végső simításokat végzi – jelezte Mezei Dániel, a szervezőbizottság vezetője. – Mint minden nagy eseménynél, így a mostaninál is az utolsó pár nap kritikus, de munkatársaimmal, a FISU csapatának koordinálásával azon dolgozunk, hogy minden készen álljon a nyitóünnepségre. Úgy gondolom, minden a helyére kerül a digitális platformon, így a több mint száz országból érkező, és remélhetően több mint  ezernégyszáz résztvevő azt tapasztalja majd, hogy Magyarország, illetőleg a Testnevelési Egyetem és szakmai partnerei – a komoly összefogásnak köszönhetően – képesek megvalósítani egy nemzetközi színvonalú digitális eseményt. Összefoglalva: jól állunk, de semmit sem szeretnék elkiabálni, a vizsga még csak most következik.”

A rendezvény programkínálata rendkívül széles. A résztvevők megvitathatják, hogy a 70 éves FISU a jövőben miképpen tudja fenntartani örökségét, és milyen kihívásokkal kell szembenéznie, de izgalmasnak ígérkezik a Nemzetközi Egyetemi Sport Napja, a Healthy Campus (Egészséges Egyetem), a Sportdigitalizáció vagy az egyetemek rangsorolásával kapcsolatos témakör is.

„Nagyon kíváncsiam várom a hetvenéves FISU jövőjével kapcsolatos vitafórumot, amely elsősorban a »Hogyan tovább?« kérdésre szeretne választ találni – emelte ki Mezei Dániel. –  A FISU munkatársaival nagy megtiszteltetés együtt dolgozni, egy nagyon emberi és professzionális csapat segíti a munkánkat. A nemzeti egyetemi sportszövetségek, illetve a nemzetközi egyetemi sportszövetségek jelentős szervezetek, és könnyen elképzelhető, hogy a jövőben – a koronavírus-járvány miatt kialakult folyamatokat figyelembe véve – az egyetemi sportélet világszerte nagyobb teret és szerepet kap. A járvány okozta helyzet következtében minden eltér a megszokottól. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az eddigi adatok alapján várhatóan csökken az érdeklődés még a most zajló labdarúgó Bajnokok Ligája és Európa-liga mérkőzései iránt is. Ha ez a tendencia folytatódik, teljes átrendeződésre számíthatunk a profi sporton belül. Ennek következtében a hazai és a nemzetközi egyetemi sport és annak fontos szervezetei, így a FISU is, előnyös helyzetbe kerülhetnek. Mindez ráirányíthatja a figyelmet a branding és a marketingtervezés fontosságára és újragondolására.”

Érdekesség, hogy a FISU World Forum nyitóünnepsége előtt, délelőtt 10 órától kerül sor a TE Athén termében a MEFS éves tisztújító közgyűlésére, ami kitűnő alkalmat kínál arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazai egyetemi sport fontosságára is.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!