Sokan követték a FISU Forum nyitónapját
2020. augusztus 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Augusztus 12-én, szerdán, a Testnevelési Egyetemen tartott nyitóünnepséggel elkezdődött a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) első online kiterjesztésű hallgatói világfóruma. A nyitóeseményen – videóüzenet formájában – Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke köszöntötte a fórum résztvevőit.

Sokan követték élőben a FISU Forum nyitónapját

Szerdán közép-európai idő szerint 13 órakor csaknem kéthónapos megfeszített előkészítő munkálatok után a Testnevelési Egyetem (TE) Athén termében tartott nyitóünnepséggel elkezdődött a 2020 FISU World Forum, amely – az Universiade után – a nemzetközi egyetemi sport második nagy csúcseseménye.

A szervezők legnagyobb örömére több mint 100 országból közel 1400-an regisztráltak, így rekordrészvétel mellett folyhat a 15. hallgatói világfórum. A rendezvény jelentőségét jól mutatja, hogy a koronavírus-járvány miatt a FISU történetében először digitális platformon zajló esemény nyitónapjának első 90 percét a Sport1 Tv is közvetítette.

Érdekesség, hogy a nyitóünnepség előtt tartották – szintén a TE Athén termében – a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tisztújító közgyűlését, amelyen Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost, a TE rektorát választották a MEFS új elnökévé.

Ami a nyitóeseményt illeti, először Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Sportért felelős államtitkára mondott beszédet, amelyben sajnálatát fejezte ki, hogy a pandémia következtében a FISU-nak idén számos sporteseményt kellett törölnie versenynaptárából, ugyanakkor üdvözölte, hogy a világjárvány a Forumot nem tudta „legyőzni”.

Ezt követően Dr. Verena Burk, a FISU oktatási bizottságának elnöke jelentkezett be élőben a digitális platformon, aki beszédében örömét fejezte ki, hogy nemcsak a szervezet alapító országai, hanem az új tagországok is regisztráltak a történelmi eseményre. A folytatásban Thomas Bach, a NOB elnöke videóüzenetét hallgatták meg a résztvevők, majd – szintén videóüzenetben – Oleg Matytsin, a FISU elnöke köszöntötte a résztevőket hangsúlyozva a digitális fórum fontosságát. Zárásként Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora szólalt fel.

Szeretettel köszöntöm önöket a FISU World Forum kétezerhúszas világeseményén, amelyen több mint 102 országból közel 1400 résztvevőt köszönthetek a digitális térben Budapestről, a Testnevelési Egyetemről – kezdte köszöntőjét a rektor, aki a továbbiakban a TE hazai testkultúra kialakításában és fenntartásában betöltött szerepét méltatta, majd hivatalosan is megnyitotta a hallgatói világfórumot.

A félórás ünnepség után a FISU 70 éve elnevezésű plenáris szekcióval és vitafórummal elkezdődtek a programok. A részben az Athén teremben zajló, a nemzetközi szövetség jövőjével és kihívásaival foglalkozó vitán – többek között – részt vett Dr. Verena Burk, magyar részről pedig Dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó és Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi alelnöke. Itt hangzott el, hogy a FISU történetének elmúlt 20-30 évében a szervezet tevékenysége számos új elemmel bővült, ami a FISU égisze alatt kétévente megrendezett nyári és téli olimpiákkal együtt nagyban hozzájárul a szervezet örökségének sikeres fenntartásához.

Ezt követően a FISU globális jövőjét és stratégiáját érintő kerekasztal-beszélgetésre került sor, majd délután három órától a workshopok is megkezdődtek. A nyitónap zárásaként a résztvevők megtekinthették Kovács Ágnes, a TE-promóció nagykövete főszereplésével készült virtuális budapesti városnéző túrát, illetve ezzel párhuzamosan a játékszobában elkezdődtek az e-sport-bajnokság selejtezői, amelynek során FIFA20-ban és digitális sakkban „feszültek” egymásnak a felek.

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!