Megtisztelő feladatot kapott dr. Sáfár Sándor
2020. október 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mint arról korábban több hírforrás is beszámolt, dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere dr. Sáfár Sándort, a Testnevelési Egyetem Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpont adjunktusát nevezte ki miniszteri biztosnak az államilag elismert sportakadémiák működésével kapcsolatos feladatok ellátására. Az előtte álló sokrétű feladatokról, a kihívásokról és a járványról beszélgettünk a szakemberrel. 

Megtisztelő feladatot kapott dr. Sáfár Sándor

Arra kérem, meséljen egy kicsit a felkérés előzményeiről.

Azzal a kéréssel kerestek meg a minisztériumból, hogy szaktudásommal segítsem az államilag elismert sportakadémiák működésének hatékonyabbá tételét. A minisztérium azért szeretné közelebbről látni az akadémiákon folyó munkát, hogy optimalizálja működésüket. Örvendetes, hogy erre most erős kormányzati szándék mutatkozik. Mindezek tükrében az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága a Testnevelési Egyetemhez fordult szakmai segítségért. Oktatói tevékenységem, illetve a Magyar Labdarúgó-szövetségben végzett tudományos munkámnak köszönhetően rám esett a választás. Az érdemi munkát természetesen hosszas tárgyalások és egyeztetések előzték meg, míg végül a minisztérium a közös munka mellett döntött. Széles tudományos és szakmai háttérrel képviseljük a feladat ellátásához, vagyis az utánpótlásképzés fejlesztéséhez szükséges sportszakmai nézeteket.

Melyek voltak az első feladatok és lépések?

Már 2020. augusztus elején megkezdtük az előkészítő munkálatokat, amelyek során átvettük a szakmai anyagokat az államtitkárság munkatársaitól, illetve felállítottuk saját titkárságunkat, hogy zökkenőmentesen láthassunk neki feladatainknak. Hivatalosan szeptember második felében kerültem állományba, kinevezésem egyelőre egy évre szól.

Mik az eddigi tapasztalatai?

Mind a húsz állami sportakadémiának önálló identitása van, ami ugyan nehézség, de örömteli kihívás is egyben, hiszen úgy próbálunk segíteni nekik, hogy figyelembe vesszük saját struktúrájuk természetét és egyediségét. Ezt folyamatosan szem előtt tartva szeretnénk megadni nekik a lehető legtöbb támogatást, ezzel is elősegítve az utánpótlás-nevelés minőségbiztosítási rendszerének javítását.   

Mi most a legégetőbb feladat, amelyet el kell végezniük?

Figyelembe véve az akadémiák képviselte értékrendszert, minél előbb el kell érnünk, hogy eredményesebben működtessük struktúrájukat és stratégiájukat. Úgy igyekszünk figyelemmel kísérni szakmai munkájukat, hogy közben hétköznapi működésük ne szenvedjen csorbát. Rengeteget kell dolgoznunk, hogy ezt elérjük, de csakis velük karöltve érhetünk el sikereket.

Nem ön az első, aki az Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpontból felkérnek „külsős” szakmai munkára.

A kutatóközpontban, illetve az egyetemen dolgozó oktatók az interdiszciplináris megközelítés hívei. Ezt úgy fordítanám le hétköznapi nyelvre, hogy nemcsak szűk szakterületként értelmezik saját tantárgyukat, hanem amikor oktatnak és kutatnak, figyelembe veszik – és ez különösen igaz az edzéselméletre – más tudományterületek iránymutatásait és értékeit. Mindig arra törekszünk, hogy rendszerben gondolkodjunk. Ezt a fajta megközelítést értékelik, amikor felkérnek minket különböző feladatokra, mint amilyen a mostani is.

Hogyan tudja összeegyeztetni az egyetemi tevékenységét az akadémián folyóval?

Nem könnyű, de a kollégákkal mindig kisegítjük egymást. Fő bázisunk a TE, és ügyelünk arra, hogy más munkák miatt ne sérüljön az oktatói tevékenységünk. Szerencsére dr. Szabó Tünde államtitkár asszony – aki szintén tanít a TE-n – nagyon jól ismeri a körülményeket, és rengeteget segít nekünk. 

A járványügyi helyzet hogyan befolyásolja tevékenységüket?

Mint mindenki más, mi is követjük az éppen hatályban lévő előírásokat. Ezeket figyelembe véve tesszük a dolgunkat az akadémiákon, miközben folyamatosan alkalmazkodunk az aktuális járványügyi helyzethez. Szerencsére mindenki tudja a feladatát, így a járvány nem akadályozza az akadémiák működését. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!