Az Aging Cellben jelent meg Torma Ferencnek, a TF kutatójának tudományos publikációja
2024. március 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Torma Ferenc, a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központ munkatársa volt az egyik társszerzője az Aging Cellben megjelent, a bélflóra és az öregedés kapcsolatát vizsgáló közleménynek.

„A bélmikrobiom változásainak összefüggése az epigenetikus korgyorsulással és a fizikai erőnléttel” (Alterations of the gut microbiome are associated with epigenetic age acceleration and physical fitness) címmel jelent meg nemrég az a tudományos közlemény az Aging Cell folyóiratban, amelynek egyik első társszerzője Torma Ferenc, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem  Molekuláris Edzésélettani Kutató Központjának tudományos segédmunkatársa. A közlés másik, első szerzője Kerepesi Csaba, a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) kutatója.

A Molekuláris Edzésélettani Központ legújabb cikke a megjelenés előtt is komoly érdeklődést váltott ki, hiszen a New Scientist és az Euronews is beszámolt róla, illetve riportot is készített a cikk szeniorszerzőjével, dr. Radák Zsolttal. A közlemény legfontosabb felfedezése, hogy a mikrobiom közvetlen módon befolyásolja az életmódfüggő öregedésfolyamatot a DNS-metiláción keresztül.

A cikk szerzői azt állítják, hogy az emberi mikrobiom állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával. A biológiai életkort mesterséges intelligencia alapú, úgynevezett epigenetikai órák mérik, amelyek képesek az öregedési folyamat mérésére, továbbá betegségek, illetve a halál előrejelzésére. A magasabb edzettségi fokot a szerzők lassabb öregedéssel és egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe. A mikrobiom – például a bélflóra – különféle betegségek és az öregedés hatására változik, mégis, eddig ismeretlen volt kapcsolata az epigenetikai öregedésórákkal.

A szerzők között találjuk még az egyetem több munkatársát, így Jókai Mátyást, Babszki Gergelyt, Koltai Erikát és Radák Zsoltot. 

Az eredeti, angol nyelvű közleményt ide kattintva olvashatjuk el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!